вівторок, 19 квітня 2016 р.

Херсонцям нагадали, як діяти при укусі змій

З настаннями теплої погоди збільшується можливість укусів отруйними зміями.Відділ з питань цивільного захисту м. Херсона міської ради нагадує херсонцям правила, яких необхідно дотримуватися при укусах змій.

При укусі невідомої змії не піддавайтесь паніці.Уважно огляньте місце укусу: якщо укусила гадюка, на тілі потерпілого залишаються сліди двох отруйних іклів (рідше одне) – ранки, які кровоточать й віддалені одна від одної на 1 –1,5 см. Укуси великих і агресивних, але неотруйних, повзучих виглядають інакше: на шкірі утворюється дуга від безлічі дрібних зубів.

СИМПТОМИ:

-в місцях попадання отрути на перших порах відчувається свербіж;

-через 10-15 хвилин починає розвиватися набряк;

-пульсуючий біль в місці укусу, як правило, незначний. Злегка болять лімфатичні вузли.

В інших випадках захворювання протікає у важчій формі: хворий блідніє, відчуває запаморочення, страх, можливе зниження артеріального тиску, можлива втрата свідомості.

Як діяти постраждалому:

Упродовж 5-10 хвилин, злегка закусивши зубами шкіру, відсмоктуйте отруту з ранки, спльовуючи кров. Рот при цьому бажано періодично прополіскувати водою. При своєчасному застосуванні цього способу вдається видалити до 40% отрути.

Необхідно продезінфікувати ранку, по можливості пити багато рідини. У перші 2 години після укусу необхідно спожити не менше 3-4 літрів рідини (молока, води, не дуже солодкого чаю), переміститися, за можливості, в прохолодне, затінене місце. Хворого необхідно відвезти до найближчої лікувальної установи, де йому нададуть кваліфіковану медичну допомогу.

Якщо Ви знаходитеся за кермом автомобіля, не намагайтеся вести машину самостійно, можлива втрата свідомості, що приведе до аварії.

При укусі змій категорично забороняється:

-піддаватися паніці: хвилювання стимулює прискорення сердечного ритму, що сприяє швидкому потраплянню отрути в кров;

-накладати на уражену кінцівку джгут;

-робити надрізи в місцях укусу або припікати ранки, обробляти місце укусу розчином марганцю або господарського мила, вживати алкоголь.
Источник: http://0552online.com/news/7279-hersoncyam-nagadali-yak-dyati-pri-ukus-zmy.html

Немає коментарів:

Дописати коментар

Без уваги не залишилися і найменші учасники освітнього процесу - першокласники. Для них День Здоров*я проходив активно та спортивно, адже ...